O comandă la un restaurant, covrigi cumpăraţi de la patiseria din colţ sau câteva gustări luate de pe rafturile supermarketurilor pe care le consumaţi în faţa ecranelor, între mouse şi tastatură. Dacă aşa arată zilnic masa dumneavoastră de prânz la serviciu, experţii vin cu veşti proaste: procedaţi greşit şi riscaţi să vă alegeţi cu boli care vă pot pune viaţa în pericol.
Potrivit celor mai noi studii, mâncarea nesănătoasă ucide mai mulţi oameni decât… tutunul: peste 11 milioane de persoane mor la nivel mondial tocmai din această cauză. Multe astfel de decese ar putea fi evitate, dacă am acorda mai multă importanţă meniului nostru zilnic, dar şi modului în care îl consumăm.
MASA, UN MOMENT DE TIHNĂ.
SFATURILE TERAPEUTULUI CARMEN BARCAN
Mâncatul „pe tastatură” a devenit un obicei pentru cei mai mulţi angajaţi. Sub presiunea timpului, uită că masa ar trebui să fie un moment de savurat la maximum, asta şi pentru că efectele nocive ale acestui obicei nu sunt chiar imediate. Carmen Barcan, unicul terapeut care sculptează trupul în câteva şedinţe de slăbit, ne lămureşte cum putem preîntâmpina apariţia unor dezechilibre alimentare cu urmări grave:
“Fiecare kilogram în plus sau în minus contează. Se știe că excesul ponderal scurtează viața, pune bazele tuturor bolilor degenerative și afectează imaginea de sine. În condițiile societății actuale, atât de orientată spre aparențe, aceasta poate constitui o considerabilă povară psihologică. “
Să ştiţi însă că nu doar mâncarea de tip fast food ne aduce probleme de sănătate şi implicit, mai multe kilograme în plus, ci şi consumul insuficient de alimente sănătoase, precum legume, fructe şi oleaginoase. Pe listă se adaugă şi graba cu care alegem să mâncăm, fie din obişnuinţă, fie pe moment, presaţi de timp: mai bine de 60 la sută dintre salariaţii români nu alocă nici măcar jumătate de oră mesei de prânz – extrem de puţin, dacă ne gândim că orice îmbucătură trebuie mestecată de câteva zeci de ori, pentru o bună digestie.
ALIMENTE ESENŢIALE LA MASA DE PRÂNZ
Pentru că de masa de prânz depind şi performanţele de la serviciu, alegeţi întotdeauna ingrediente de calitate, proaspete, pe care să le folosiţi ingenios în combinaţii delicioase şi săţioase, ne lămureşte Carmen Barcan. Undeva între orele 12 şi 14 ar trebui să consumaţi această masă şi bine ar fi, pentru sănătate, să nu o amânaţi prea mult pentru un mail sau pentru telefoane urgente.
„Introduceţi la fiecare masă un aliment cu indice glicemic scăzut: legume şi multă verdeaţă. O salată din crudităţi şi mult pătrunjel verde cu o lingură de suc de lămâie reduce impactul pe care îl are zahărul în corp.” – Carmen Barcan, terapeut
Dacă nu puteţi include într-o singură masă toate alimentele esenţiale, nu uitaţi de ele la următoarea. Carnea de pui, de curcan sau peştele pot fi câteva opţiuni bogate în proteine şi sărace în grăsimi, pe care le puteţi consuma la orele prânzului. Ciorbele, în special cea de pui, pot fi şi ele pe listă. Garniturile se pot prepara din orez brun, paste din făină integrală, hrişcă ori mămăligă din făină de mălai. Din categoria leguminoase, puteţi alege lintea, fasolele boabe, soia sau mazărea uscată, iar din cea a legumelor, dovlecelul, sparanghelul, varza ori fasolea verde.
Şi la restaurant puteţi găsi preparate sănătoase, însă recomandat este să vă pregătiţi pachetul de acasă, în aşa fel încât să integraţi în meniu produse care aduc maximul de nutrieţi necesari, doar vorbim despre masa de prânz, teoretic, cea mai bogată de peste zi.
„Mâncați alimente precum orez, paste și pâine integrale? Sunteți informați corect! Alunele, migdalele, nucile autohtone și caju, semințele de floarea soarelui, semințele de in, cânepă și susan sunt și ele incluse în dieta dumneavoastră? Este ideal să fie așa! Vă hidratați suficient cu apă de calitate? Mă bucur și de acest răspuns! Pauza între mese este corectă? Foarte bine!” – Carmen Barcan, terapeut
ALIMENTAŢIA NESĂNĂTOASĂ (DE LA BIROU) NE ÎMBOLNĂVEŞTE
„Sănătatea va avea întotdeauna o temelie de neclintit: ALIMENTAŢIA, adică ceea ce mâncăm, cât mâncăm şi când mâncăm. (…) Un corp armonios se regăseşte întotdeauna într-un stil de viaţă echilibrat. “
Este motto-ul după care Carmen Barcan îşi ghidează viaţa şi LE SCHIMBĂ viaţa pacienţilor ei. Moderaţia şi interesul pentru o alimentaţie corectă ne pot face să trăim mai mult. Ce se întâmplă însă când alimentaţia este dezechilibrată? Apar bolile, de aceea ideal este să conştientizăm importanţa consumului de produse sănătoase înainte de a ajunge în acest punct, ne spune terapeutul. În caz contrar, malnutriţia este doar una dintre problemele care ne pasc. Pe scurt, este o tulburare cauzată de carenţele de vitamine, proteine, calorii – toate pot duce la infecţii de orice fel, iar de aici se poate ajunge chiar la deces.
Deshidratarea şi deficitul de vitamine duc, de asemenea, la infecţii ale rinichilor. Lipsa de calciu, la osteoporoză, dar şi la probleme dentare. Din cauza unei alimentaţii nepotrivite, greoaie, şi ficatul poate fi suprasolicitat. Iar dacă nu v-aţi gândit deja la asta, alimentele procesate, rafinate, cu conţinut ridicat de grăsimi aduc tulburări de dispoziţie, oboseală şi chiar depresie!
În prima gală Internaţională I Success Dubai Edition, Carmen Barcan a obţinut premiul pentru excelenţă în transformări corporale, un trofeu care se alătură multor altora adunate de-a lungul carierei de terapeut. Şi vedetele apelează la tehnicile ei inovatoare, pentru o schimbare radicală. Exterioară şi interioară!
Pe Carmen Barcan o găsiți pe Facebook, dar și pe Instagram!
Facebook: @Carmen Barcan/ Instagram: @Carmen_Barcan.ro